Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για πιο εύκολη περιήγηση. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. - Πληροφορίες

Πληροφόρηση για το εξασθενές χρώμιο. Μέρος 1ο

Συντάκτης Vag 01/09/2017 0 Σχόλια Θέματα υγείας,

Εξασθενές χρώμιο
 

Το εξασθενές χρώμιο δηλητηριάζει τον υδροφόρο ορίζοντα, ίσως και το νερό που τρέχει από τις βρύσες μας. Δηλητηριάζει όμως και εμάς.
 

Η OASIS - Ψύκτες & Φίλτρα Νερού ξεκινάει μια σειρά από ενημερωτικά άρθρα σχετικά με τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από το εξασθενές χρώμιο, τις επιπτώσεις του στην υγεία, καθώς και πως μπορούμε να να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Τι ακριβώς είναι το χρώμιο;
 

Το χρώμιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, άοσμο και σκληρό. Ανακαλύφθηκε το 1797 από τον γάλλο Louis Vauquelin και ονομάστηκε chromium από την ελληνική λέξη «χρώμα», επειδή όλες οι ενώσεις του έχουν έντονο χρώμα και χρησιμοποιούνται κυρίως ως βαφές.
 

Το συναντάμε σε πολλές διαφορετικές μορφές. Oι κυριότερες όμως είναι: 

  • Το μεταλλικό χρώμιο: Χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία κυρίως για την παρασκευή του ανοξείδωτου χάλυβα, αλλά και κραμάτων σιδήρου, αργιλίου κλπ. 
  • Το τρισθενές χρώμιο ή Cr (III): Συναντάται στη φύση ως ορυκτό (σιδηροχρωμίτης) και είναι ένα βασικό διατροφικό ιχνοστοιχείο που ενεργοποιεί την ινσουλίνη. 
  • Το εξασθενές χρώμιο ή Cr (VI): Είναι μια ένωση του χρωμίου ιδιαίτερα τοξική και καρκινογόνος. Το εξασθενές χρώμιο θεωρείται επικίνδυνο ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες. Δεν υπάρχει στη φύση ελεύθερο παρά μόνο σε κάποια σπάνια ορυκτά, όπως π.χ. στον κροκοΐτη, που συναντάται στη Σιβηρία. Γι’ αυτό, όπου αλλού το συναντάμε, είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Παράγεται κυρίως από βιομηχανικές διεργασίες (π.χ. αποτέφρωση αποβλήτων, κατασκευή χάλυβα κλπ.).
     

Δείτε το δεύτερο μέρος

Δείτε το τρίτο μέρος

Δείτε το τέταρτο μέρος

Πηγή: http://www.vita.gr/ygeia/article/1420/poso-kindyneyoyme-apo-to-eksasthenes-xrwmio/
 


OASIS - Ψύκτες & Φίλτρα Νερού, η ποιότητα που σας αξίζει

Σχολιάστε