Είναι το νερό της βρύσης το καλύτερο για τον οργανισμό μας;
Η επιλογή του σωστού φίλτρου νερού, είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για την υγεία την δική μας, αλλά και της οικογένειάς μας. Ειδικά στην εποχή μας που η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει φτάσει στο μεγαλύτερο βαθμό όλων των εποχών, η επιλογή ενός σωστού φίλτρου νερού θεωρείται αυτονόητη. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε για να αγοράσετε το σωστό φίλτρο νερού, και να μην παρασύρεστε από διαφημιστικά τρικ ή παραπληροφόρηση (εσκεμμένη ή μη) μέσα από το διαδίκτυο.
Δυστυχώς, όπως σε όλα τα πράγματα, η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Και αυτό το αναφέρουμε σχετικά με συχνά σχόλια που ακούγονται ότι το νερό της βρύσης είναι το καλύτερο από όλα τα νερά που μπορούμε να πιούμε. Σίγουρα αυτό θα μπορούσε να ισχύει σε μια παρθένα πηγή στην επαρχία, πριν την βιομηχανική επανάσταση. Αυτό το λέμε βέβαια χαριτολογώντας. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πηγές που βγάζουν πραγματικά άριστο νερό. Από την άλλη, αναφερόμενοι στα νερά δικτύου των πόλεων, και ειδικά της Αθήνας που αφορά και το συγκεκριμένο άρθρο, δεν είναι και τόσο αθώα, για τους λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω.
Με αυτό το άρθρο σίγουρα δεν θέλουμε να θίξουμε το έργο που γίνεται στην ΕΥΔΑΠ, με σκοπό να παρέχει στον κόσμο όσο καλύτερο νερό γίνετε, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Αυτό το λέμε γιατί το νερό του δικτύου μπορεί να είναι πόσιμο, αλλά δεν είναι άριστο. Και εμείς, αναφερόμενοι σε καλό νερό, μιλάμε μόνο για το άριστο. Άρα το νερό του δικτύου υπερτερεί, όπως ο μονόφθαλμος στους τυφλούς. Υπερτερεί σίγουρα με ένα νερό μη πόσιμο, με το ανάλογο νερό δικτύου άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων, από την στιγμή που το νερό σε αυτές τις πόλεις ΔΕΝ ΠΙΝΕΤΑΙ.
Το Χλώριο.
Ερχόμενοι τώρα σε λεπτομέρειες, γιατί το νερό της Αθήνας (και πολλών άλλων πόλεων) δεν είναι άριστο, έχουμε να αναφέρουμε πρώτο και καλύτερο το αποδεδειγμένα εδώ και δεκαετίες, καρκινογόνο χλώριο. Το χλώριο, δεν δημιουργεί ή δεν ευθύνεται για καρκινογενέσεις μέσα από την χρήση λίγων ημερών ή μηνών. Το πρόβλημα που δημιουργεί είναι μέσα από χρόνια χρήση. Η ευθύνη του είναι άμεση, προκαλώντας το ίδιο καρκίνο ή έμμεση, δημιουργώντας συνθήκες που βοηθούν να αναπτυχθεί καρκίνος. Παραδείγματος χάρη καταστρέφοντας την χλωρίδα του πεπτικού συστήματος.
Δεν είναι τυχαίο που στις μέρες ακούμε πάρα πολύ συχνά για δυσπεψίες και φουσκώματα στομάχου, από ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου.
Δυστυχώς το χλώριο είναι αναγκαίο κακό. Χωρίς το χλώριο οι μολύνσεις, οι ιοί και οι αρρώστιες που θα είχαν αναπτυχθεί εντός του δικτύου του νερού των πόλεων και κατ ’επέκταση στον κόσμο, δεν θα είχε προηγούμενο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι αν το χλώριο δεν έμπαινε στο δίκτυο του νερού, μέσα σε λίγες μόνο μέρες, αρρώστιες και ιοί όπως οι εντερόκοκκοι ή η σαλμονέλα θα είχαν εμφανιστεί. Αυτό θα μπορούσε στην συνέχεια να ξεφύγει σε επιδημία με ολέθρια αποτελέσματα. Αφαιρώντας ουσιαστικά ένα κακό (το χλώριο), θα δημιουργούσαμε ένα πολύ μεγαλύτερο. Γι ‘αυτό και αναφέρουμε και το χλώριο ως αναγκαίο κακό.
Από την άλλη όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τόσο το ίδιο το χλώριο, όσο και οι ενώσεις (χλωριούχες) ή τα παράγωγα που δημιουργεί, είναι εξίσου επικίνδυνα. Ειδικά όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες και για αρκετό χρονικό διάστημα όπως αναφέραμε και νωρίτερα. Βέβαια πάντα, ανάλογα και με την ευπάθεια κάθε οργανισμού. Η ανθεκτικότητα του κάθε ατόμου είναι εξίσου ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση κάποιων ασθενειών. Τρανό παράδειγμα κάποιος που καπνίζει και φτάνει 90 χρονών σε αντίθεση με κάποιον αθλητή που μπορεί να πεθάνει στα 40.
Μια ιδιότητα του χλωρίου είναι ότι εξατμίζεται πολύ εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι αν αφήσουμε νερό με χλώριο σε ένα μπολ και το πιούμε την επόμενη μέρα, σίγουρα θα πιούμε πιο υγιεινό νερό, με λιγότερη περιεκτικότητα χλωρίου. Αν λοιπόν δεν έχετε φίλτρο στο σπίτι σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να βάλετε σε ένα ανοιχτό μεγάλο μπολ, νερό της βρύσης, για χρήση την επόμενη μέρα. Μην το βάλετε σε μπουκάλι γιατί δεν θα το βοηθήσετε να εξατμιστεί.
Δυστυχώς όμως, αυτή η ευκολία του να εξατμίζεται εύκολα, το καθιστά εξίσου επικίνδυνο γιατί όταν εξατμιστεί, σε κατάλληλες συνθήκες, δημιουργεί εύκολα κάποιες ενώσεις (χλωριούχες) η οποίες είναι ίσως και ποιο επικίνδυνες από το ίδιο το χλώριο.
Τώρα στο θέμα φίλτρανσης – κατακράτησης του χλωρίου, η αποδεδειγμένη λύση είναι ο ενεργός άνθρακα. Στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολύ τύποι ενεργού άνθρακα. Σε κοκκώδη μορφή, σε συμπαγή μορφή, με πολλά ή λίγα microns, σε χύμα μορφή, βιομηχανικός άνθρακα, φυσικός άνθρακας, άνθρακας από κοκοφοίνικα (από τα καλύτερα φίλτρα, με υψηλή κατακράτηση χλωρίου και δημιουργία εύγευστου νερού). Επίσης πριν από λίγα χρόνια ένας πιτσιρικάς, ανακυκλώνοντας φελιζόλ, μπόρεσε επίσης και κατασκεύασε άνθρακα για την φίλτρανση του νερού.
Καλό είναι να αναφέρουμε ότι για την καλύτερη απόδοση του ανταλλακτικού φίλτρου ενεργού άνθρακα, να επιλέγετε πιστοποιημένα προϊόντα. Τέλος ιδανική χρήση γίνετε με συνδυασμό προφίλτρου πολυπροπυλενίου, το οποίο θα κρατάει τα ορατά ξένα σωματίδια του νερού, ώστε ο άνθρακας να κάνει την “ψιλοδουλειά”.
Ίνες Αμιάντου
Τι είναι ο αμίαντος, που υπάρχει γύρω μας και τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μας;
Ο αμίαντος είναι ορυκτό. Μπορεί να είναι σε μορφή ως: πυριτικό άλας του σιδηρου ή του μαγνησίου ή και των δύο. Είναι ένα υλικό γνωστό από τα αρχαία χρόνια και αυτό οφείλετε στην μεγάλη του αντοχή στη φωτιά. Σε φυσική μορφή υπάρχουν 6 τύποι αμιάντου. Είναι ο τρεμολίτης, ο αμοσίτης, ο ακτινολίτης, ο χρυσοτιλίτης, ο κροσιδολίτης και ο ανθοφυλλίτης.
Σαν υλικό χρησιμοποιείτε στην οικοδομή αλλά και την βιομηχανία, για πάνω από 100 χρόνια. Υπάρχει κατά κόρον γύρω μας, στα υλικά, στον αέρα, στο νερό. Ειδικά στις πόλεις, όσο και αν ακούγετε περίεργο, υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα, λόγω της ύπαρξης του στο υλικό των φρένων των αυτοκινήτων και απελευθερώνετε μέσα από την τριβή που δημιουργεί το φρενάρισμα. Οι ίνες μπορεί να γίνουν ορατές με γυμνό μάτι και μοιάζουν με μικρές κλωστές. Όμως μπορείς να μη είναι ορατές με γυμνό οφθαλμό και να φτάσουν σε διάσταση 5-200 microns (1 micron = ένα εκατομμυριοστό του μέτρου), ως και 0,5 micron ή και λιγότερο.
Ο αμίαντος είναι καρκινογόνος ουσία, από τις ισχυρότερες. Αυτό έχει αποδειχθεί πειραματικά μετά από κλινικές μελέτες που έγιναν σε εργαζόμενους σε βιομηχανίες επεξεργασίας αμιάντου καθώς και σε ορυχεία αμιάντου. Αποδείχθηκε ότι αυτές οι ομάδες ανθρώπων έχουν δέκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο των πνευμόνων. Πόρισμα WHO, 1973 – Eiji Yano, 2018. Ειδικά οι ίνες διαμέτρου ίσης ή μικρότερης των 0,5 micron είναι υπεύθυνες για την δημιουργία όγκων. Πόρισμα WHO 1976.
Με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι οι ίνες αμιάντου, δυστυχώς είναι η “δεύτερη πονεμένη ιστορία” στο θέμα της υγιεινής του νερού της Αθήνας. Είναι άλλο ένα αποδεδειγμένα καρκινογόνο υλικό – στοιχείο, το οποίο υπάρχει κατά κόρον στο δίκτυο της ύδρευσης του νερού. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των σωληνώσεων της Αθήνας, είναι από ίνες αμιάντου. Υπάρχει στο θέμα του αμιάντου μια διαμάχη, κατά πόσο οι σωλήνες αμιάντου δημιουργούν πρόβλημα. Αυτή η διαμάχη οφείλετε στο ότι έχει αποδειχθεί ότι οι ίνες αμιάντου που βρίσκονται στον αέρα, δημιουργούν καρκίνο του πνεύμονα. Για τους σωλήνες αμιάντου είναι λίγο συγκεχυμένες οι απόψεις, στην λογική ότι ο αμίαντος εκεί είναι σε πάρα πολύ σκληρή μορφή και δεν αναμειγνύεται με το νερό. Κάνω απλώς μια σκέψη και λέω, το νερό, στην πάροδο των χρόνων, μπορεί να διαβρώσει έναν βράχο, στους σωλήνες αμιάντου θα “κολλήσει”;
Είναι πολύ δύσκολο να ξηλωθεί σε μια ολόκληρη πόλη το δίκτυο των σωληνώσεων και επίσης είναι εξίσου δύσκολο να αποδειχτεί ότι η τάδε ασθένεια ή καρκίνος μπορεί να οφείλετε από την χρόνια πόση νερού από σωλήνες αμιάντου. Εγώ λέω, ας φιλάμε τα ρούχα μας να έχουμε τα μισά.
Ποιο είναι το κατάλληλο φίλτρο νερού για την κατακράτησης των ινών αμιάντου;
Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει σύστημα υπερφίλτρανσης το λεγόμενο UF (Ultra Filtration), με ειδικές μεμβράνες κάτω των 0,5 micron. Όπως αναφέραμε και στα φίλτρα ενεργού άνθρακα, καλό είναι πριν τη χρήση φίλτρου UF να μπει ένα προφίλτρο πολυπροπυλενίου, το οποίο θα κάνει την κατακράτηση στα ορατά ξένα σωματίδια του νερού, ώστε να βοηθήσει το φίλτρο UF, να κάνει καλύτερα την δουλειά του.
Στην Oasis θα βρείτε υπερσύγχρονα φίλτρα νερού με μεμβράνη UF για υψηλή φίλτρανση, χωρίς να ξοδεύεται μια περιουσία.
Φυτοφάρμακα
Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει υπέρμετρη χρήση φυτοφαρμάκων. Αυτό σε συνδιασμό με την υπόγεια σύνδεση των υδάτων, καθώς και του κύκλου του νερού που θα δούμε και παρακάτω, επιβαρύνει την ποιότητα νερού που φτάνει στο ποτήρι μας.
Οι οικολογικές επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων (και άλλων οργανικών ρύπων) ποικίλλουν και συχνά σχετίζονται μεταξύ τους. Οι επιδράσεις στον οργανισμό ή στο οικολογικό επίπεδο θεωρούνται συνήθως ως δείκτης έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Οι κύριοι τύποι επιδράσεων παρατίθενται παρακάτω και θα ποικίλλουν ανάλογα με τον οργανισμό που εξετάζεται και τον τύπο του φυτοφαρμάκου. Διαφορετικά φυτοφάρμακα έχουν πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στην υδρόβια ζωή, γεγονός που καθιστά τη γενίκευση πολύ δύσκολη. Το σημαντικό σημείο είναι ότι πολλά από αυτά τα αποτελέσματα είναι χρόνια (όχι θανατηφόρα), συχνά δεν παρατηρούνται από περιστασιακούς παρατηρητές, αλλά έχουν συνέπειες για ολόκληρη την τροφική αλυσίδα.
· Καρκίνοι, όγκοι και βλάβες σε ψάρια και ζώα.
· Αναπαραγωγική αναστολή ή αποτυχία.
· Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
· Διακοπή του ενδοκρινικού (ορμονικού) συστήματος.
· Βλάβη κυττάρων και DNA.
· Τερατογόνες επιδράσεις (φυσικές παραμορφώσεις όπως ράμφη σε πτηνά).
· Κακή υγεία των ψαριών που χαρακτηρίζεται από χαμηλή αναλογία ερυθρών προς λευκών αιμοσφαιρίων, υπερβολική λάσπη σε κλίμακες ψαριών και βράγχια κ.λπ.
· Διαγενεακές επιδράσεις (οι επιπτώσεις δεν είναι εμφανείς μέχρι τις επόμενες γενιές του οργανισμού).
· Άλλες φυσιολογικές επιδράσεις όπως αραίωση κελύφους αυγών.
· Θάνατος του οργανισμού.
Πολύ Βλαβερές Ουσίες Από Πυρκαγιές
Τελευταίος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός παράγοντας, για την μόλυνση του νερού στην Αθήνα, είναι τα πολύ βλαβερά παράγωγα που προκύπτουν από την καύση σκουπιδιών, σε όλες αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές (Μάτι, Πεντέλη, Πάρνηθα κλπ) που έχουν μαστίσει το λεκανοπέδιο Αττικής, τα τελευταία χρόνια. Η καύση σκουπιδιών κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, δημιουργεί πολύ βλαβερά στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα πιο σημαντικά είναι οι διοξίνες, οι τοξικές ουσίες, τα βαρέα μέταλλα με πιο σημαντικό τον υδράργυρο, βλαβερά μικροσωματίδια από ατελή καύση, τέφρα, μονοξείδιο ή διοξείδιο του άνθρακα κλπ. Οι περισσότερες από αυτές τις τόσο βλαβερές ουσίες, καταλήγουν μέσω της βροχής στις λίμνες που τροφοδοτούν με νερό τον πληθυσμό της Αττικής.
Καμένα σκουπίδια σημαίνει: περισσότερες διοξίνες, περισσότερα βαρέα μέταλλα, περισσότερα τοξικά απόβλητα, περισσότερα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα και περισσότερη τέφρα στον αέρα και στο έδαφος, περισσότερη επιβάρυνση του πλανήτη. Τα σκουπίδια που καίγονται, αποτελούνται κυρίως τα οικιακά απόβλητα, όπως και άλλα παρόμοια σε σύνθεση, όπως αυτά που προέρχονται από επαγγελματικές και εμπορικές δραστηριότητες, νοσοκομεία κλπ, έπιπλα, απόβλητα κήπων, φύλλα, κλαδιά, ελαστικά, παρατημένα προϊόντα, κηπευτικά, μπάζα, βερνίκια, χρώματα. Επίσης ληγμένα φυτοφάρμακα, συσκευασίες φυτοφαρμάκων, προϊόντα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διάφορες συσκευασίες γενικώς, ληγμένα φάρμακα, υπολείμματα φαρμάκων, σύριγγες, επίδεσμοι, και άλλα. Δυστυχώς ακόμη και μπαταρίες ή και ολόκληρα παρατημένα αυτοκίνητα καταλήγουν στα σκουπίδια.
Η καύση τοξικών και μη αποβλήτων μπορεί να προκαλέσει εκπομπές ουσιών που μολύνουν τον αέρα, το νερό και το έδαφος με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία του ανθρώπου, βάση υφιστάμενων επιδημιολογικών μελετών. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι ουσίες με περισσότερες λεπτομέρειες που σχηματίζοντες από την καύση των σκουπιδιών και τι αντίκτυπο έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι σημαντικότεροι και πιο βλαβεροί από τους ρύπους είναι οι διοξίνες (PCDDs), οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs), τα πολυχλωριωμένα διβενζοφουράνια ή «φουράνια» (PCDFs), τις πτητικές οργανικές ενώσεις, καθώς και τον υδράργυρο (Hg). Ειδικά ο υδράργυρος είναι το συνηθέστερο αλλά και τοξικότερο από τα βαρέα μέταλλα που παράγεται από την καύση απορριμμάτων. Τέλος η μόλυνση από διοξίνη είναι γνωστή εδώ και χρόνια, όχι μόνο από περιβαλλοντολόγους, αλλά και από απλούς πολίτες. Είναι γνωστό ότι σχηματίζονται κατά το κάψιμο οικιακών αποβλήτων που διαφεύγουν στο περιβάλλον.
Τοξικά βαρέα μέταλλα
Τα βαρέα μέταλλα ουσιαστικά δεν καταστρέφονται κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς. Συχνά μάλιστα απελευθερώνονται στο περιβάλλον σε μορφή πιο επικίνδυνη από την αρχική τους κατάσταση.
Π.χ. το χρώμιο, βρίσκεται συνήθως στα απόβλητα στην τρισθενή μορφή του που προκαλεί δερματικές παθήσεις, ενώ το παράγωγό του µετά την καύση (εξασθενές χρώμιο) είναι καρκινογόνο.
Εδώ αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στον υδράργυρο που εκλύεται από την καύση.
Ο υδράργυρος, όπως και οι διοξίνες βιοσυσσωρεύεται και μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις από το αρχικό του σημείο. Είναι μια νευροτοξική ουσία, η οποία προκαλεί βλάβες στην όραση, απώλεια μνήμης, σπασμούς, διαταραχές στο λόγο και την κίνηση. Ιδιαίτερα ευάλωτα όργανα στον υδράργυρο είναι η καρδιά, οι πνεύμονες και τα νεφρά. Στις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού είναι τα έμβρυα και τα παιδιά, η ανάπτυξη των οποίων επηρεάζεται σημαντικά.
Άλλα τοξικά μέταλλα που εκλύονται κατά τη διάρκεια της καύσης είναι τα εξής:
Μόλυβδος Προκαλεί νευρολογικές διαταραχές, ζηµίες στους πνεύµονες και τα νεφρά, και µαθησιακά προβλήµατα στα µικρά παιδιά.
Κάδµιο Προκαλεί ζηµίες στα νεφρά, διαταραχές στους πνεύµονες, ενώ οι υψηλές δόσεις καταστρέφουν τελείως τους πνεύµονες και µπορεί να επιφέρουν ακόµη και το θάνατο.
Αρσενικό Καταστρέφει πολλούς ιστούς περιλαµβανοµένων των νεύρων, του στοµάχου, των εντέρων και του δέρµατος, προκαλεί µειωµένη παραγωγή ερυθρών και λευκών αιµοσφαιρίων και καρδιακή αρρυθµία.
Χρώµιο Καταστρέφει το ρινικό σύστηµα, τους πνεύµονες και το στοµάχι. Βηρύλλιο Προκαλεί χρόνια προβλήµατα στους πνεύµονες.
Διοξίνες & Φουράνια (POPs) – Ανθεκτικοί Περιβαλλοντικοί Ρύποι
Οι διοξίνες είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων την αποκαλούμενη “βρώμικη δωδεκάδα”, γνωστή ως ανθεκτικοί περιβαλλοντικοί ρύποι (Persistent Environmental Pollutants – POPs)
Οι διοξίνες είναι κυρίως παραπροϊόντα βιομηχανικών ενώσεων. Αποτελούν παράγωγα μιας μεγάλης γκάμας διεργασιών όπως της τήξης, της παραγωγής ορισμένων φυτοφαρμάκων & ζιζανιοκτόνων και της λεύκανσης χαρτοπολτού με χλώριο. Υπάρχουν σε πολλά υλικά όπως στο “αθώο” λευκό χαρτί μέχρι τα κλαδιά των κήπων ή τα γεωργικά απόβλητα. Σημαντικότερες πηγές διοξινών είναι η καύση των χλωριωμένων πλαστικών PVC. Περιέχεται σε ηλεκτρικά καλώδια, έπιπλα, ιατρικό εξοπλισμό, παιδικά παιχνίδια, κουφώματα, αδιάβροχα ρούχα, κ.α. Η κύρια αιτία έκλυσης από τα καιόμενα σκουπίδια είναι η παρουσία χλωρίου σε αυτά.
Τέφρα
Κατά την καύση των σκουπιδιών παραμένουν στερεά υπολείμματα (τέφρα), τα οποία αντιστοιχούν στο 25-40% του συνολικού βάρους των σκουπιδιών. Κατά κύριο λόγο η τέφρα αποτελείται από οξείδια αργιλίου και πυριτίου. Στην τέφρα σχηματίζονται διαφορετικά χλωριούχα μέταλλα με βάση τον ψευδάργυρο (ZnCl2), τον μόλυβδο (PbCl2), το κάδμιο (CdCl2), και άλλα βαρέα μέταλλα
Άλλα Στοιχεία που Διαφεύγουν στον Αέρα
Τέλος, κατά την καύση των σκουπιδιών, παράγονται και άλλες πολύ βλαβερές ουσίες που διαφεύγουν στον αέρα. Δεν θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα μαζί τους, γιατί μας αφορούν κυρίως οι ενώσεις που καταλήγουν στο πόσιμο νερό. Αναφορικά θα πούμε ότι είναι:
α) Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (VOC)
β) Διοξείδιο το Θείου (SO2)
γ) Υδροχλωρικό & Υδροφθορικό Οξύ (HCl, HF)
δ) Μονοξείδιο του άνθρακα (CO)
ε) Διοξείδιο του Άνθρακα (CO2)
Όλες αυτές οι βλαβερές ουσίες μέσω της βροχής, εναποτίθενται σε έδαφος, βλάστηση και νερά. Από εκεί, προσλαμβάνονται από άλλα ζώα και οργανισμούς που βιο-συσσωρεύονται σ’ αυτά. Ο άνθρωπος σε τελικό στάδιο, αναπνέει, πίνει νερό, τρώει χορταρικά και κρέας που προέρχονται από προσβεβλημένα ζώα και έτσι προσβάλλεται και ο ίδιος από τα παραπάνω βλαβερά στοιχεία. Το άσχημο από την κατανάλωση αυτών των βλαβερών ουσιών είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό τους δεν μπορεί να τα αποβάλει ο ανθρώπινος οργανισμός και έτσι συσσωρεύονται, δημιουργώντας δυστυχώς πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό.
- Δείτε παρακάτω ένα απλό βιντεάκι για τον κύκλο του νερού. Μέσα από αυτόν τον κύκλο, τα διάφορα συστατικά που υπάρχουν ελεύθερα στη φύση, καταλύγουν στο νερό που πίνουμε.
Βάση όλων των ανωτέρων, το νερό που πίνουμε πρέπει να προέρχεται από ένα σύστημα υψηλής φίλτρανσης, που να μπορεί να κάνει την μέγιστη κατακράτηση ακατάλληλων για τον οργανισμό ουσιών και να δίνει στον χρήστη, ένα πεντακάθαρο νερό, προσφέροντάς του υγεία.
Η Εισαγωγική Oasis, ως ειδική στα φίλτρα νερού, κάνοντας παγκόσμια έρευνα, επιλέγει τα καλύτερα προϊόντα και υλικά για εσάς, με όλες τις διεθνής εγκρίσεις, για να μπορείτε να απολαμβάνετε πεντακάθαρο νερό, εύκολα και οικονομικά.
Το σύστημα λοιπόν που σας προτείνουμε, ώστε και το πιο ακατάλληλο νερό, μέσω της φίλτρανσης να μπορεί να γίνετε κρυστάλλινο, είναι το φίλτρο νερού αντίστροφης όσμωσης 6 σταδίων με αντλία της Oasis.
OASIS | Ψύκτες & Φίλτρα Νερού, η Ποιότητα που σας Αξίζει!