Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για πιο εύκολη περιήγηση. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. - Πληροφορίες

Οι συνέπειες της αφυδάτωσης στον οργανισμό μας

Συντάκτης Vag 15/12/2017 0 Σχόλια Θέματα υγείας,

Οι συνέπειες της αφυδάτωσης
 

Η αφυδάτωση έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή φυσιολογικών λειτουργιών και τη μείωση της απόδοσης του οργανισμού.
 

  • Κόπωση, έλλειψη ενέργειας

Η αφυδάτωση είναι η πιο συχνή αιτία χρόνιας κόπωσης. Πρόκειται για την πιο σημαντική αιτία πτώσης του μεταβολισμού μας, δηλαδή της ικανότητας του οργανισμού μας να παράγει ενέργεια και να κάνει καύσεις. Η αφυδάτωση των ιστών προκαλεί τη μείωση της δραστηριότητας των ενζύμων (τα ένζυμα αυξάνουν τη ταχύτητα με την οποία γίνονται οι χημικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα) και των μηχανισμών παραγωγής ενέργειας που μπορεί να φτάσει και το 40% μέσα σε μία ώρα. Η επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση εμφανίζεται με σημαντική έλλειψη ενδιαφέροντος στις καθημερινές δραστηριότητες.

  • Δυσκοιλιότητα

Το σώμα προσπαθεί να κατανέμει το νερό που έχει στη διάθεσή του κατά προτεραιότητες. Στη χρόνια αφυδάτωση το έντερο απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να είναι σκληρά και συμπυκνωμένα. Αυτό δυσχεραίνει την εύκολη αποβολή τους και μια φυσική διαδικασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας.

  • Παραπάνω κιλά και παχυσαρκία

Η αφυδάτωση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην πρόκληση παχυσαρκίας. Οσοι είναι υπέρβαροι τρώνε παραπάνω από όσο μπορεί να χρησιμοποιήσει και να αποβάλει το σώμα τους.
Γιατί όμως έχουμε την τάση να τρώμε παραπάνω από όσο έχουμε ανάγκη; Υπάρχουν πολλοί λόγοι, ένας όμως από αυτούς, η δίψα, σπάνια αναφέρεται. Υπάρχουν δύο τρόποι για να ικανοποιήσουμε το αίσθημα της δίψας: μπορούμε να πιούμε πολλά υγρά ή να καταναλώσουμε τροφές πλούσιες σε νερό.
Αν επιλέξουμε τη δεύτερη λύση, το σώμα λαμβάνει τα υγρά που χρειάζεται, λαμβάνει όμως και θερμίδες που δεν έχει ανάγκη και συνεισφέρουν στην αύξηση του βάρους. Πολύ πιο συχνά από όσο νομίζουμε όταν διψάμε τρώμε αντί να πιούμε νερό.

  • Χοληστερίνη

Η χοληστερίνη είναι ένα από τα πιο χρήσιμα συστατικά για το σώμα μας. Οταν όμως κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα μας, τότε μπορεί να είναι δείκτης (όχι η αιτία) αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου.
Το ένα τρίτο της χοληστερίνης το προσλαμβάνουμε από την τροφή μας και τα υπόλοιπα δύο τρίτα παράγονται μέσα στο σώμα. Η υπερχοληστερολαιμία μπορεί να οφείλεται είτε σε εξωτερικά αίτια (η τροφή μας) είτε σε εσωτερικά (υπερπαραγωγή). Μία από τις λειτουργίες που επιτελεί η χοληστερίνη είναι να παίρνει μέρος στην κατασκευή των κυτταρικών μεμβρανών.
Η αφυδάτωση προκαλεί την αποστράγγιση υγρών από το εσωτερικό των κυττάρων. Το σώμα προσπαθεί να σταματήσει αυτή την απώλεια αυξάνοντας την παραγωγή χοληστερίνης. Η αυξημένη χοληστερίνη σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι τα κύτταρά μας λειτουργούν σε μη ιδανικές συνθήκες. Η ενυδάτωση σ' αυτή την περίπτωση δύναται να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μας χωρίς αλλαγή στη διατροφή μας.

  • Καρκίνος

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επίπτωση του καρκίνου μέσα από πολλαπλούς μηχανισμούς. Η αφυδάτωση αυξάνει την οξείδωση (την ταχύτητα που τα κύτταρα συσσωρεύουν βλάβες), την οξέωση (αυξημένα οξέα στον οργανισμό), μειώνει τα επίπεδα διαθέσιμου οξυγόνου, μειώνει την ικανότητα αποτοξίνωσης του οργανισμού τόσο από χημικές τοξίνες όσο και από την ακτινοβολία, επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του εντέρου και την εντερική χλωρίδα και είναι αιτία πρόκλησης βλάβης στο DNA.
Πέντε μόνο ποτήρια νερό την ημέρα μειώνουν την επίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 45% και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά 50%.

  • Πρόωρο γήρας  

Η διαδικασία της γήρανσης εμπλέκει τη σταδιακή μείωση των εξωκυττάριων και ενδοκυττάριων υγρών στο σώμα μας, των υγρών που βρίσκονται μέσα και έξω από τα κύτταρά μας. Το σώμα ενός νεογέννητου παιδιού αποτελείται κατά 85% από νερό, αυτό το ποσοστό σταδιακά μειώνεται κάτω από 70% σε έναν ενήλικο και συνεχίζει να μειώνεται περαιτέρω καθώς μεγαλώνουμε. Αυτή η απώλεια νερού συμβάλλει στη μείωση του όγκου των ιστών και είναι χαρακτηριστική του γήρατος. Η απώλεια νερού σε επίπεδο ιστών ενισχύεται και επιταχύνεται σε συνθήκες αφυδάτωσης. Η χρόνια αφυδάτωση μας κάνει να γερνάμε πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό.

  • Λοιπά συμπτώματα

Ουρολοιμώξεις: στοιχεία δείχνουν ότι όσοι είναι αφυδατωμένοι έχουν πιο συμπυκνωμένα ούρα, με αποτέλεσμα τοξίνες που περιέχονται σε αυτά να προκαλούν βλάβη στο επιθήλιο των οργάνων του ουροποιητικού και να αυξάνεται πιθανότητα να αναπτυχθούν μικρόβια.Υγεία των δοντιών: η αφυδάτωση μειώνει την παραγωγή σάλιου και την προστασία που αυτό παρέχει στα δόντια. Θα πρέπει να το προσέχουν ιδιαίτερα όσοι αθλούνται και ιδρώνουν έντονα.Καρδιαγγειακά νοσήματα: μελέτες δείχνουν ότι η αφυδάτωση αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικά επεισόδια λόγω αυξημένης γλοιότητας του αίματος. Δυσπεπτικά ενοχλήματα: οι εκκρίσεις των πεπτικών χυμών του στομάχου και του εντέρου είναι μειωμένες.Υπόταση ή υπέρταση: ο όγκος του αίματος δεν είναι επαρκής για να γεμίσει τις αρτηρίες και τις φλέβες στο σώμα μας. Αυτό δυσκολεύει το σώμα ώστε να ρυθμίζει τη σωστή πίεση. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε είτε αυξημένη είτε χαμηλή αρτηριακή πίεση.


Πηγή: "Το Βήμα -  Κοινωνία", 10 Απριλίου 2014
 

OASIS - Ψύκτες & Φίλτρα Νερού, η ποιότητα που σας αξίζει.