Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για πιο εύκολη περιήγηση. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. - Πληροφορίες

Μεγάλη Εβδομάδα - Περίοδος αναγέννησης

Συντάκτης Vag 03/04/2018 0 Σχόλια Τα νέα μας,

Πάσχα - Νερό

 

Ο ρόλος του νερού στο Χριστιανισμό

 


Με αφορμή τη Μεγάλη Εβδομάδα ως εβδομάδα πνευματικής αναγέννησης, αποφασίσαμε να αναρτήσουμε ένα θέμα σχετικά με τη σχέση του νερού στη Χριστιανική  θρησκεία και τη συμμετοχή του στην πνευματική αναγέννηση του ανθρώπου. Δεν ειναι τυχαίος ο ρόλος του νερού τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη.  Η αναφορά του νερού στην πορεία του Χριστού στη γη έχει γίνει σε κομβικά σημεία για να αναδείξει τη σημαντικότητά του.
 

Η πρώτη εμφάνιση στην Καινή Διαθήκη είναι λίγο πριν την έναρξη της διδασκαλίας του Χριστού, στη μία και μοναδική εμφάνιση της Αγίας Τριάδας, όπου η φωνή του Πατέρα υποδηλώνει τον Υιό εμφανίσει του Αγίου Πνεύματος. Είναι η στιγμή της βάπτισης του Χριστού, της αρχής της διδασκαλίας για τη φώτιση των ανθρώπων, είναι το σημείο που η παράδοση αναφέρει ότι ο ποταμός Ιορδάνης "εστράφη εις τα οπίσω" κι ο Χριστός ανήλθε, με τη βάπτισή του, πάνω στο νερό. Όλη αυτή η θαυματουργική στιγμή μας δείχνει την ενεργή συμμετοχή του νερού στη βάπτιση του Χριστού.
 

Δεύτερη σημαντική εμφάνιση του νερού είναι ουσιαστικά κι η έναρξη της θαυματουργικής δράσης του Χριστού. Στο γάμο της Κανά, έχει τελειώσει το κρασί κι η Παναγία παρακαλάει το Χριστό να κάνει κάτι για αυτό. Ο Χριστός λέει στους υπηρέτες να βάλουν νερό σε δοχεία και προσφέρουν στον κόσμο να δοκιμάσει. Έκπληκτοι όλοι αντιλαμβάνονται ότι γεύονται άριστης ποιότητας κρασί. Η μετάλλαξη αυτή του νερού από ένα στοιχείο σε ένα άλλο, υποδουλώνει και την πενυματική μέθη που θα ακολουθήσει.
 

Μια ακόμη στιγμή συμμετοχής του νερού στη διδασκαλία του Χριστού είναι και στη συνάντησή του με τη Σαμαρίτισσα. Με αφορμή το νερό, ο Χριστός αναπτύσσει ένα διάλογο μαζί της, μια στιχομυθία σωτηρίας.
 

Επίσης, η βάδιση του Χριστού στη θάλασσα κι η επιτίμηση των ανέμων και των κυμάτων, μας δείχνει άλλη μία ενεργή συμμετοχή του νερού στη διδασκαλία Του.
 

Τέλος,Το νερό συμβολίζει στο μυστήριο του Αγιασμού τον καθαρισμό μας από το προπατορικό αμάρτημα και γίνεται, ουσιαστικά, από ένα υλικό στοιχείο, ένα πνευματικό σφουγγάρι που καθαρίζει τον άνθρωπο και τον βοηθάει στην πνευματική του ολοκλήρωση και φώτιση.
 

Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
 

 

OASIS - Ψύκτες & Φίλτρα Νερού, η ποιότητα που σας αξίζει

Σχολιάστε